2 september, 2021

Internationell konferens om fantomsmärtor visar vägen mot effektivare behandling

Forskare på Center for Bionics and Pain Research (CBPR) i Göteborg utvecklar unika behandlingsmetoder mot fantomsmärta. I dagarna presenteras arbetet på en stor internationell konferens om fantomsmärta i Göteborg.

Ture Johanssson (i mitten) deltar i en forskningsstudie om fantomsmärtor. Cathrine Widehammar, forskare på Örebro Universitet, till vänster och Maria Jose Munoz Novoa från CBPR till höger.

Konferensen heter 1st International Conference on Phantom Limb Pain och samlar några av världens ledande forskare inom fantomsmärta. Den arrangeras av CBPR i Göteborg, ett nytt centrum som Sahlgrenskaliv skrivit om tidigare.

Fantomsmärta är ett svårbegripligt och svårbehandlat fenomen som innebär att personer känner smärta i en amputerad kroppsdel. De som drabbas av fantomsmärtor beskriver alltifrån brännande eller molande värk till akut, intensiv smärta. Smärtan kan i svåra fall bli invalidiserande.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet står bakom CBPR; en samarbetsplattform för experter inom teknik och medicin. CBPR ligger på Mölndals sjukhus och leds av docent Max Ortiz Catalan. Han har bland annat lett utvecklingen av världens första tankestyrda och känselförsedda armprotes, som nu används av ett flertal patienter i vardagslivet.

Carina Reinholdt.

Lästips: Ulf – en av fyra i världen med unik robotarm

– För mig som forskat och arbetat kliniskt med att hjälpa amputerade och återskapa funktioner i armar och händer i många år känns det stort att vi nu har startat CBPR, och utifrån den spännande forskningen som nu har presenterats på konferensen om fantomsmärta ser vi fram emot en bättre vård för personer med amputerade lemmar, säger Carina Reinholdt, verksamhetschef Handkirurgi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

En ny, lovande behandlingsmetod som utvecklats på centrumet har enligt den första kliniska studien fungerat på patienter med långvariga fantomsmärtor och som inte blivit hjälpta av andra behandlingar. Man genomför nu en stor internationell klinisk studie med denna behandlingsteknik på tio sjukhus i åtta olika länder. Den banbrytande behandlingsmetoden bygger på en teori som Max Ortiz Catalan utvecklat. Teorin, ”stochastic entanglement”, bygger på forskning om maskininlärning och augmented reality (”förstärkt verklighet”) och baseras på premissen att efter en amputation förlorar det lokala, kvarvarande nervsystemet sin roll. Istället riskerar nervsystemet att sammanblandas med nervbanor som styr smärtupplevelsen.

Max Ortiz Catalans grupp har tidigare utvecklat behandlingsformen motorisk fantomstyrning (Phantom Motor Execution, PME), där fantomrörelser avkodas och visualiseras via virtuell och förstärkt verklighet (virtual and augmented reality). PME har visat sig minska fantomsmärtor hos kroniskt drabbade, och stochastic entanglement-teorin kan nu ge en förklaring till de framgångar som behandlingen uppvisat i kliniska studier.

Läs mer om den nya teorin på Chalmers webbplats.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 02 september 2021 09:18
Uppdaterad: 03 september 2021 08:26
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.