6 december, 2023

Hurra för barnsjukhuset, 50 år!

6 december firade barnsjukhuset femtio år med tårta, tal och trollkarl för barn, familjer och medarbetare på Drottning Silvias barnsjukhus.

Chefen för Drottning Silvias barnsjukhus, områdeschef Kate Abrahamsson, höll ett inlevelsefullt tal med början i sin egen barndom, när hon själv var patient på det gamla barnsjukhuset i Annedal.

Drottning Silvias barnsjukhus består av två byggnader som binds ihop av en färgglad glasbro. Den äldre byggnaden välkomnade de första patienterna 1973, alltså för femtio år sedan. Femtioårsjubileet firades i en julpyntad ljusgård inne i nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus. Hedersgäster var inneliggande och besökande barn med familjer, samt medarbetare.

”Jag var rädd för dem”
Chefen för Drottning Silvias barnsjukhus, områdeschef Kate Abrahamsson, höll ett inlevelsefullt tal med början i sin egen barndom, när hon själv var patient på det gamla barnsjukhuset i Annedal.

– Jag hade kommit på ett bra knep för att slippa gå till skolan, jag sa att jag hade ont i magen. Och då fick mamma ta med mig till barnsjukhuset där jag låg medan de funderade på om det var blindtarmen eller inte.  Jag låg i en stor, stor sal med tretton barn.

Hon kommer ihåg hur barnen var tvungna att ligga i sina sängar och inte gå ner på golvet, och föräldrarna fick inte vara med.

– Jag hoppades att sjuksköterskorna skulle vara som mammor, men de var jättestränga, så stränga att jag var rädd för dem, berättade Kate.

LÄS MER: Barnsjukhuset då och nu: ”En otrolig utveckling” | Sahlgrenskaliv

”Vi har lärt oss så mycket”
I det toppmoderna ”Barnklinikerna Östra sjukhuset,” som nya barnsjukhuset från 1973 kallades, var salarna betydliga mindre. Där låg bara tre till fyra patienter i samma rum. Och efter ett antal år fick även mamma och pappa vara med och efter hand började Lekterapin att byggas upp, då man förstod vikten av att barn inte bara ska behandlas utan även må bra under tiden på sjukhus.

– I början tänkte man att bebisar, de kan väl inte ha så ont, de kan nog inte känna smärta, berättade Kate. Så de skrek och skrek när man skulle göra undersökningar på dem. Och de äldre barnen var ledsna de också, för man hade inte kommit på hur viktigt det var att barn ska känna sig trygga. Vi har lärt oss så mycket på femtio år.

Ebbe, 10, fick avslöja operationsrobotens namn.

Stora ärr förr i tiden
Idag är det självklart att barn ska ha sin familj eller andra närstående med sig för att vara trygga. Alla patientrum på avdelningarna har två övernattningssängar så att både mamma och pappa kan sova med sitt barn på barnsjukhuset. Även på rummen inne på Intensivvårdsavdelning barn, där det finns mycket teknik och närvarande personal dygnet runt, finns gott om plats för föräldrar.
Kate Abrahamsson, också professor i barnkirurgi, avslutade sitt tal med en reflektion från sitt eget yrkesliv som kirurg. 

– Förr i tiden när vi opererade barn fick de jättestora ärr, för vi behövde ju komma in i de små kropparna. Och idag är det bara små titthål, och vi kan operera med operationsrobot.

Operationsroboten fick sitt namn
Det var i juni i år som Drottning Silvias barnsjukhus blev första barnsjukhus i Sverige att få en egen operationsrobot. Och som seden bjuder på sjukhus ska roboten ha ett namn. Därför har Lekterapin under hösten anordnat en omröstning bland de besökande barnen – vad ska roboten heta?
Angelica Grönberg, vårdenhetschef på Operation 1 barn, fick med sig Ebbe, tio år, upp på scenen för att avslöja vinnaren i omröstningen. Ebbe öppnade ett guldkuvert och det gick ett förvånat sus genom publiken när han läste upp operationsrobotens namn: Beata.

Trolleri med konst och regnbågar.

Kristallpris och populär trollkarl
Från White arkitektbyrå kom inredningsarkitekterna bakom nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus för att överlämna en kristallstaty som sjukhuset vunnit i den europeiska arkitekttävlingen European Healthcare Design Awards. Kate Abrahamsson tog emot prispokalen av kristall och tillägnade det alla barn och medarbetare på barnsjukhuset.

Sedan var det äntligen dags för det barnen längtade mest efter, Ason Bson Cson – den glade trollkarlen. Han fick med sig barn upp på scenen och trollade fram både konst och regnbågar. Eller var det ett trasigt paraply…? Både vuxna och barn skrattade i alla fall gott åt trollkarlens uppträdande.

Efter en gemensam ”Ja må hon leva” och ett fyrfaldigt leve för Drottning Silvias barnsjukhus avslutades kalaset i ljusgården samtidigt som nya barn med föräldrar droppade in och bjöds på tårta. Det var Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus som möjliggjorde firandet, med sponsring av tårta, teknik och trollkarl.

Text: Viktoria Fimmerstad
Publicerad: 06 december 2023 16:17
Uppdaterad: 12 december 2023 15:50
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.