22 februari, 2024
Hur kan MAX IV användas för Life Science-forskning?
För att ge bättre förutsättningar för forskare inom life science i Sverige att utnyttja de storskaliga infrastrukturerna SciLifeLab, MAX IV och ESS har dessa gått samman i ett kraftfullt samarbete kallat InfraLife. Nu bjuder SciLifeLab Gothenburg in till ett hybridseminarium där du får veta hur MAX IV kan användas för dina Life Science-behov.

Den 4 mars klockan 15:00 - 16:00, arrangerar SciLifeLab Göteborg ett seminarium om hur forskningsanläggningen MAX IV kan användas för dina Life Science-behov.
Den kliniska forskningen i ALF-region Västra Götaland bedömdes ha mycket hög kvalitet enligt 2023 års utvärdering. En av få punkter för möjliga förbättringar är att det för närvarande finns för lite engagemang med ESS och MAX IV.

– Det finns många tillämpningar inom Life Science med nationella laboratoriet MAX IV i Lund. Anläggningen erbjuder avancerad mikroskopi och spektroskopi för att ta högupplösta bilder av till exempel molekyler, proteiner, celler och vävnad vilket gör det användbart inom biomedicinsk utveckling, berättar Justin Schneiderman som är fysiker i grund och projektledare på Innovationsplattformen och VGR Grants Office.
Synkrotronljus kan användas för att studera cell och vävnad i deras mikromiljö för att utforska sjukdomsmekanismer och upptäcka potentiella behandlingsmål.
Ett annat praktiskt användningsområde med MAX IV som Justin Schneiderman lyfter är inom radiologi där infrastrukturen kan användas för att titta på hur man kan minska dosen på patienter med samma eller bättre upplösning och undersöka effekten av radioterapi på cellnivå för att utveckla bättre metoder och bättre terapier mot cancer.
– MAX IV kan dock vara svårt att sätta sig in, så om du som forskare vill använda dig av det anläggningen erbjuder rekommenderar jag att du samarbetar med en fysiker som kan ge en insikt i vad du kan jobba med, säger Justin Schneiderman. MAX IV ger återkommande utbildningar om möjligheterna med infrastrukturen och det då också finns tillfällen att nätverka för att skapa kontakter med exempelvis fysiker.
Seminarium om MAX IV
– På Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan den som är intresserad av MAX IV till exempel inleda samarbete med någon inom verksamheten Medicin, fysik och teknik. Men det är också en god idé att kontakta VGR Grants Office för frågor kring finansiering och med Gothia Forum om forskningsplattformar.
Nu har du chansen att lära dig om hur MAX IV kan användas för dina Life Science-behov på ett seminarium den 4 mars klockan 15:00 – 16:00, arrangerat av SciLifeLab Göteborg. Seminariet hålls på engelska, och kan följas på plats i hörsal Arvid Carlsson eller via Zoom.
Vem bör anmäla sig till seminariet?
– Till exempel du som inte kan så mycket om MAX IV, men är nyfiken på det och jobbar med till exempel biomedicin, läkemedelsutveckling, strukturell biologi, molekylär analys, kristallografi, radiologi och radioterapi, säger Justin Schneiderman.
Läs mer och anmäl dig
- TID: måndag 4 mars, 15:00-16:00
- PLATS: Hörsal Arvid Carlsson (Academicum, Medicinaregatan 3) eller via Zoom.
- REGISTRERING: Senast 29 februari, via denna länk: https://www.lyyti.fi/reg/InfraLife_and_MAX_IV_4541
Innan seminariet, mellan kl 14:30-15:00, bjuds det på mingel och fika i Academicums foajé.
- Du kan läsa mer om MAX IV på dess websida: MAX IV – We make the invisible visible (lu.se)