24 november, 2022
”Här är undersköterskan involverad i alla steg”
Anna Höglind gick från att dirigera ambulanser till att planera och genomföra forskningsstudier. Som forskningsundersköterska på Gothia Forum har hon ett unikt uppdrag - som passar bra för en nörd.
"Det är sällan ett dramatiskt jobb, utan snarare ganska nördigt", säger Anna Höglind. Bilder: Paul Björkman.
Ditt första jobb som forskningsundersköterska var en specifik studie. Hur hamnade du där?
– Jag jobbade på SOS Alarm och hörde via en bekant att Sahlgrenska Universitetssjukhuset behövde en undersköterska till den stora befolkningsstudien SCAPIS. Jag var sugen på att byta bana, sökte och fick det jobbet och arbetade verkligen enbart med den studien. Det var ett ganska ordinärt undersköterskejobb, lite som att vara på vårdcentral. Mycket provtagning, EKG, fystester och frågeformulär. Det var lite löpande band-känsla: jag hade tio patienter varje dag som skulle gå igenom samma undersökningar.
Var det ändå kul?
– Ja, fast inte lika kul som när jag kom till CTC (Centrum för klinisk prövning) efter ett tag. Här är vi involverade i massor av olika studier och vi undersköterskor är med i alla steg: från att vi får en förfrågan om att utföra studien, till att förbereda den, utföra den och avsluta. Det är detaljrikt: vilken undersökning ska vi börja med? Hur lägger vi upp besöket? Dessutom är allt så otroligt noggrant. Alla prover ska tas på exakt rätt tidpunkt, all data ska in i systemet på rätt sätt och dubbelkollas… Det finns absolut ingen löpande band-känsla, vi jobbar med flera studier samtidigt och alla är unika. Sedan är det förstås spännande att det vi testar är helt nya behandlingar och läkemedel. Förhoppningen är förstås att det ska bli något nytt och bra av det vi hjälpt till med att få fram.
Vad är det för studier ni sysslar med?
– Just nu har vi många alzheimerstudier där man testar olika läkemedel. Det är mycket man behöver studera för att se hur och om läkemedlen fungerar. Det är stor säkerhet kring studierna, alla biverkningar antecknas och deltagarna genomgår noggranna undersökningar. Dessa studier har pågått länge så vi känner patienterna väl. De kommer oftast varannan till var fjärde vecka. En annan studie gör vi tillsammans med hematologen. Den handlar om multipelt myelom och är både spännande och avancerad. Det är väldigt lärorikt.
Vad är den största skillnaden mot ditt tidigare jobb som undersköterska?
– Det går nästan inte att svara på. Jag jobbade som sagt på SOS Alarm innan, och långt innan dess var jag på vårdcentral. Men största delen av mitt yrkesliv som undersköterska har jag dirigerat ambulanser och svarat på samtal till 112. Det finns nästan inga likheter.
När är jobbet som roligast?
– Jag tycker att det är kul när vi tillsammans planerar inför en kommande studie, går igenom studieprotokoll, utformar arbetsblad med mera. Då sitter vi sjuksköterskor och undersköterskor tillsammans och planerar allt. När studien startar och man märker att allt flyter på – då är det väldigt tillfredsställande. Det kan vara oändligt många timmar man har lagt ned på att planera och lägga upp alla besök.
Hur viktig känner du att din roll som undersköterska är?
– Jag skulle säga att vi är lika viktiga allihop. Man behöver varandra för att få det att funka. Jag gör samma saker som en sjuksköterska i stort sett, förutom att jag inte hanterar studieläkemedel. I övrigt är alla lika viktiga.
Vem tycker du passar som forskningsundersköterska, och har du tips för den som vill prova ett sånt jobb?
– Det är sällan ett dramatiskt jobb, utan snarare ganska nördigt. Man måste tycka om att grotta ner sig i saker och vara väldigt specifik i det man gör. Det är inte helt lätt att få ett jobb som undersköterska här heller, de söker oftast sjuksköterskor, men tycker man att det verkar kul kan man säkert få gå bredvid någon och testa. Jag själv trivs otroligt bra och känner att jag har ett ganska unikt jobb där jag verkligen får vara med och bidra till något bra.