28 oktober, 2021
Hallå där, Thérèse Garthman!
Specialistsköterska på Verksamhet kirurgi Östra på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som är nominerad till Vårdförbundspriset för projektet Bedside-avstämning.
"Jag brinner för ett personcentrerat arbetssätt och för att involvera patienten", säger Thérèse Garthman som fredag 29 oktober kan vinna Vårdförbundpriset.
Notera: Thérèse Garthman utsågs den 29 oktober 2021 till en av tre vinnare av Vårdförbundspriset 2021, och vann 150 000 kronor. Läs mer om det här. Intervjun är alltså gjord innan prisutdelningen.
Berätta, vad är bedside-avstämning?
– Det handlar om att avstämningen mellan dag- och kvällsskiftet görs vid sjukhussängen tillsammans med patienten. Det sparar tid jämfört med en muntlig rapport vid skiftesbyte och framförallt betyder det att patienten är delaktig. Patienten får möjlighet att vara med i samtalet, kan ställa sina frågor och gemensamt kan man prata om hälsotillstånd och vad som behöver göras.
Det skapar också bättre flyt i överlämningen, färre saker behöver kollas i efterhand och det blir i slutändan en rejäl tidsvinst.
Hur kom det sig att ni började jobba så här?
– Det här var ett förbättringsarbete som jag genomförde som en del i min vidareutbildning till specialistsköterska i kirurgi. Jag skulle titta på det som kallas för bedside-rapportering, och identifierade då några problem.
Bedside-rapportering är en fullständig rapport vid patientens säng. Detta kan vara väldigt tidskrävande och med tanke på att det är få enkelrum på sjukhusen så kan det bli problem med sekretessen när fler kan höra vad som sägs.
Vid bedsideavstämning har det pågående skiftet redan fått läsa en skriftlig rapport och det som sägs vid sängen är sådant som har hänt under dagen och som övriga i rummet oftast redan känner till.
Vad tycker patienterna om bedside-avstämning?
– Vi började under hösten 2019 på avdelning 350 där jag jobbar och hann genomföra en enkätundersökning på vintern innan pandemin. Då fick vi svart på vitt att patienterna tyckte att det gav en känsla av delaktighet och att det är ett bra tillfälle att få svar på sina frågor. Som en patient uttrycket det: ”Det är positivt att få dialog och inte bara information.”
Vad betyder det att bli nominerad till Vårdförbundpriset?
– Det är så klart jätteroligt och hedersamt. Framförallt är det en roligt att få en chans att visa upp och presentera den här idén. Jag hoppas att det ska uppmärksammas och spridas vidare för att det är en så enkel sak att genomföra, men som gör skillnad.
Jag brinner för ett personcentrerat arbetssätt och för att involvera patienten. Jag tycker det underlättar vårt arbete när vi har en aktiv och delaktig patient.
Vårdförbundpriset
Vårdförbundpriset delas ut av Vårdförbundet på Vårdgalan 2021 den 29 oktober, klockan 14 – 16. Thérèse Garthman är en av tre nominerade. På galan delas också priset Årets Vårdschef ut. Galan sänds via Facebook Live och Vårdförbundets Youtube och leds av musikern Jacke Sjödin.