4 oktober, 2022
Hallå där, Ann Hedlund!
Sexolog och sjuksköterska på Urologen som möter patienter med erektil dysfunktion. Vad är det för något?
"Jag glömmer vardagens alla bekymmer när jag möter de här patienterna, jag får en otrolig kontakt och fokus", säger Ann Hedlund. Bild: Malin Leveau.
– Erektil dysfunktion innebär att inte kunna få den typ av erektion man vill ha, inte kunna göra det man vill, och ofta inte heller kunna onanera tillfredsställande. I mitt arbete som sexolog möter jag urologiska patienter, som söker för erektionsproblem. De allra flesta har genom gått operation eller strålbehandlingar för prostatacancer, som vi vet kan ge erektil dysfunktion eftersom nerver, blodkärl och vävnad kan skadas.
Är det svårt för patienterna att prata om?
– Det är jobbigt för de flesta, men det är individuellt hur svårt det är. Här på Urologen har vi gjort en broschyr som alla patienter får, som handlar om sex och samlevnad. Där kan de läsa det mest grundläggande och så står mina kontaktuppgifter med, så de kan ringa och boka ett besök hos mig. Jag upplever att vi på det sättet har lyft frågan och visat att det är tillåtet att prata om sex. Det är en viktig del av livet, ett grundbehov vi människor har. För en del blir erektil dysfunktion ett jättestort problem. De känner sig kapade som personer, de känner sig inte manliga, fungerar inte som de vill. Andra tar ganska lätt på det. Det viktiga är att det finns någon som tar frågan på allvar.
Vad kan man göra åt erektil dysfunktion?
– Det finns många hjälpmedel man kan använda sig av. Vi brukar börja med det enklaste, som är tabletter. Många har hört talas om Viagra men det finns också andra läkemedel. Om det inte funkar så finns det bland annat salvor och frystorkat pulver som förs ned urinröret med hjälp av en applikator. I nästa steg kan man prova sprutor som man tar rakt in i svällkroppen i snoppen. Det kan låta lite krångligt men jag lägger mycket tid på att visa hur man ska göra, och patienterna får testa att sticka sig innan de ska gå hem och göra det på riktigt.
SRHR-dagen 2022
Ann Hedlund föreläser på Västra Götalandsregionens SRHR-dag den 13 oktober 2022. Rubriken är Sexuella problem vid somatisk sjukdom. Mer om dagen hittar du på Vårdgivarwebben.
SRHR står för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Ofta hör man att ståndproblem är något psykologiskt, gäller det dina patienter också?
– Nej, här rör det sig om en organisk skada. Det finns ingen psykologisk behandling som kan få igång en erektion om hindret är en att nerverna i bäckenet är tilltufsade efter strålbehandling.
Hur tycker patienterna det är att behöva planera sexlivet, med till exempel sprutor och tabletter?
– Jag pratar mycket med patienterna om att det gäller att göra det till sin egen grej, och kanske inse att sexlivet inte kommer vara som när man var tjugo år. När det gäller sprutorna finns det varianter som man kan förbereda några timmar i förväg, så det inte behöver bli ett långt avbrott för det. Visst blir sexlivet annorlunda när man behöver planera. Men de flesta tycker att alternativet är sämre.
Hur många blir hjälpta av den behandling du kan erbjuda?
– De flesta, skulle jag säga. Men ett fåtal hittar ingenting som fungerar, och en del kan ha god effekt av läkemedel och hjälpmedel under en tid men sedan se en försämring igen. Det beror inte på resistens, utan på att vävnaden åldras, blodflödet och nerverna blir sämre. En del accepterar detta. Andra vill inte leva sitt liv utan ett tillfredsställande sexliv. Sista anhalten är penisimplantat, där man alltså opererar in silikonimplantat i snoppen. Men det är ovanligt, jag tror det rör sig om 30–40 patienter i hela Sverige varje år.
Hur är det att jobba med det här?
– Jätteroligt. Jag glömmer vardagens alla bekymmer när jag möter de här patienterna, jag får en otrolig kontakt och fokus. En rolig aspekt är att det ofta är två personer jag får hjälpa, för även om det är en man som kommer hit finns det ofta en partner som också kan glädjas när behandlingen fungerar.