18 januari, 2021
Hallå där, Andreas Hallqvist
Sahlgrenska-onkologen Andreas Hallqvist tilldelades nyligen Årets Lungcancerpris – både för sitt dagliga jobb med lungcancerpatienter, och för sin arbete med forskning och register.
Andreas Hallqvist, onkolog och medicine doktor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset fick 2020-års Lungcancerpris. Foto: Paul Björkman.
Grattis till priset!
– Tack, det känns väldigt kul. Att det kommer från patientföreningen känns fint, det är ett hederspris, där man uppmärksammar flera aspekter kring arbetet med lungcancer som till exempel klinisk verksamhet och vetenskaplighet.
Vem är du?
– Jag är onkolog och jobbar på Jubileumskliniken, eller verksamhet Onkologi som det också heter. Där har jag jobbat sedan 2003, med avbrott för ett par omgångar på andra ställen. Lungcancer är ett av mina kliniska områden. Jag disputerade 2012 på en avhandling om behandling vid lungcancer stadium 3 och är fortfarande aktiv som forskare. Och så har jag några andra uppdrag, bland annat sitter jag i styrgruppen för Lungcancerregistret.
Varför intresserade du dig för lungcancer?
– Det är en svår och aggressiv sjukdom som tidigare hade riktigt dålig prognos. Det är fortfarande en allvarlig sjukdom men behandlingen vid spridd sjukdom har gjort stora framsteg med livsförlängande terapier, och lungcancer i tidigare stadier som inte spridit sig går att bota, även om det kan vara är svårt. Jag tycker det är spännande och givande att få jobba med patienter som har en tuff situation, men ändå med hopp och möjligheter. Den beskrivningen passar på många sjukdomar, men jag tycker verkligen det stämmer för den här patientgruppen.
Vad forskar du på nu?
– Jag är involverad i ett antal lungcancerprojekt. I ett av dem tittar vi på hur man kan kombinera strålbehandling med immunterapi. I ett annat letar vi efter biomarkörer som kan avgöra om immunterapi kommer fungera på patienten. Det där är fortfarande något av ett mysterium – varför immunterapi har fantastiskt bra effekt på en del patienter, men ingen effekt på andra. I vårt projekt vill vi se om man genom blodprov kan hitta något som blir avgörande för vilken behandling som kommer fungera på den aktuella patienten. Vi studerar även biverkan från lungorna efter både strålbehandling och immunterapi.
Hur ser lungcancerbehandling ut om 25 år?
– Oj, vilken svår fråga. 25 år tillbaka i tiden var behandlingen ganska primitiv om man jämför med i dag. Det känns nästan surrealistiskt att tänka på framtiden. Förhoppningsvis kommer lungcancer inte vara alls lika vanligt om 25 år, eftersom folk röker mindre, åtminstone i vår del av världen. Det kommer minska antalen fall, även om vi vet att även aldrigrökare kan drabbas. Om jag ska gissa så tror jag att behandlingarna kommer vara mycket mer individualiserade – att vi kan titta på tumörens karaktäristika och attackera den på rätt sätt. Det är det forskningen handlar om nu.
Priset kommer från en patientförening – vad betyder patientföreningar i dag?
– De har en viktig roll för de drabbade som behöver få prata med andra i samma situation, det ger en möjlighet för engagemang. Men de kan också vara en viktig spark i baken på vården och myndigheter för att driva på förändring. Lungcancerföreningen driver till exempel frågan om screening för lungcancer, som är en jätteviktig fråga. All data visar att samhället tjänar på screening för lungcancer, att det sparar både liv och pengar.