27 juni, 2023
Godare och billigare med Tarmsviktscentrums egen vätskeersättning
Den enda vätskeersättningen som gick att förskriva hade blivit orimligt dyr och var dessutom smakmässigt svår att dricka. Det löste Tarmsviktscentrum genom att ta fram ett recept på en egenblandad vätskeersättning av vanliga skafferiingredienser. Hittills i år har de sparat över en halv miljon kronor.

"Kostnaden under 2022 har sjunkit med en halv miljon och vi hoppas att det blir några hundra tusen till i år. Idag är vår egen vätskeersättning förstahandsvalet som vi erbjuder om det är möjligt för patienten". säger Anna Bjerklund, här med kollegan Elisabeth Bengtsson.
När stora delar av tarmen har opererats bort, eller inte fungerar som den ska, blir vätskeupptagningen sämre än normalt. Vid vätskeförluster från tarmen blir vi snabbt uttorkade, får brist på vätska och salt. Tarmsviktscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar med patienter som har en sviktande funktion i sin tarm. Det kan bero på att man kirurgiskt har tagit bort stora delar av tjock-, eller tunntarm eller har en sjukdom som påverkar tarmens funktion att absorbera näringsämnen, vätska och salter på ett normalt sätt.
– De här patienterna har mindre marginaler och hamnar lättare i uttorkningsstadiet eftersom de hela tiden förlorar vätska som man normalt inte gör. Vi brukar säga att det är saltvatten som rinner ut från tarmen och det är en förlust som vi normalt inte har. Därför måste man ersätta det förlorade saltet och det kan man inte göra genom att dricka vanligt sötvatten. Då behövs vätskeersättning som innehåller salt och som är anpassad för att tas upp i tarmens övre del, säger Anna Bjerklund som är Dietist på Klinisk Nutrition/Tarmsviktcentrum. Tillsammans med Elisabeth Bengtsson som är sjuksköterska och koordinator träffar de dagligen patienter med olika grader av tarmsvikt.
Intravenöst vätskedropp eller vätskeersättning kan hjälpa
– Dessa patienter behöver vara mer observanta på att ersätta vad de förlorar. De som går hos oss kan förlora mellan två till fem liter vätska ur tarmen per dygn och en del måste tömma sin stomipåse tio gånger per dygn, vilket är en stor påfrestning i vardagen. Har man en riktigt dålig funktion kan man behöva intravenösa dropp för att kompensera, men en del patienter kan klara sig med andra anpassningar som man kan ta själv och dricka eller äta, säger Elisabeth Bengtsson.
Ett bra alternativ till intravenösa vätskedropp i hemmet kan vara att ersätta förlusterna med drickbar vätskeersättning. Apotekets blandning Oralyt APL i dospåse har använts länge och är idag den enda vätskeersättningen som går att förskriva. Nackdelen är att en del patienter har svårt för smaken och kostnaden har ökat kraftigt de senaste åren.
– Vi reagerade på att läkemedelskostnaderna var höga, över 1 miljon per år på en relativt liten patientgrupp. Oralyt är dessutom en blandning som är knepig att dricka smakmässigt, den smakar mycket salt, ungefär som en kallsup. Vi har fantastiska patienter som lärt sig att dricka detta, men en del klarar det inte, säger Anna Bjerklund.
”En annan viktig del, som kanske inte går att mäta, är att de patienter som ligger på gränsen till att få dropp vinner i livskvalitet om de kan bli av med sitt dropp och gå över till vätskeersättning i stället”
Elisabeth Bengtsson
Tog fram ett eget recept – med ingredienser som finns hemma
Tarmsviktscentrum löste både ekonomi och smak genom att ta fram ett eget recept på en motsvarande vätskeersättning.
– Vi studerade olika recept, vilka sammansättningar som var bäst rent vetenskapligt, vi räknade, provmätte och provlagade. Efter ett halvår var receptet klart. Ingredienserna kan patienterna köpa i vanliga mataffärer och enkelt blanda till hemma, säger Anna Bjerklund.
Anna och Elisabeth är noga med att poängtera att vätskeersättningen är helt och hållet anpassad för personer med tarmsvikt. Den kan inte ersätta ”vanlig” vätskeersättning.
Mer om Tarmsviktcentrums vätskeersättning
Ingredienser:
Vatten, salt, bikarbonat, druvsocker (dextropur)
Pris per dos:
Oralyt APL 129 kr
Tarmsviktscentrums vätskeersättning 2 kr
Vätskeersättningen går att kolsyra eller smaksätta med te och pressad citron, men inte med vanlig sockersöt saft för då ändras koncentrationen i ersättningen.
– Skillnaden med vår vätskeersättning är att den smakar mindre salt och att den salta smaken är lättare att dölja med någon typ av smaksättning. Vi har bikarbonat i, som är natrium, men som inte har så salt smak, säger Elisabeth Bengtsson.

Vilka reaktioner har ni fått från patienterna?
– De tycker den egenblandade är godare och lättare att ta, vi har också fått positiva reaktioner kring att det är billigare att blanda själv. En annan viktig del, som kanske inte går att mäta, är att de patienter som ligger på gränsen till att få dropp vinner i livskvalitet om de kan bli av med sitt dropp och gå över till vätskeersättning i stället, säger Elisabeth Bengtsson.
– Vi var lite oroliga till en början att det skulle bli jobbigt för patienterna att behöva blanda sin egen ersättning. Och vi klurade på hur vi skulle få de som tyckte att Oralys i dospåse funkade bra att gå över till att blanda eget hemma. Så vi tog fram ett start-kit som vi erbjuder vid besök och som består av en påse med alla ingredienser och måttsatser. Som komplement tog vi också fram en patientbroschyr, säger Anna Bjerklund.
– Sen finns det tillfällen då det är svårt att ta med sig egenblandad vätskeersättning, som när man ska ut och resa. Då är det inte så lämpligt att ha små påsar med vitt pulver utan innehållsförteckning, skrattar Anna.
– Så vi kommer nog aldrig komma ner till noll i Oralyt-kostnad, fyller Elisabeth i.
Hur mycket har ni sparat?
– Kostnaden under 2022 har sjunkit med en halv miljon och vi hoppas att det blir några hundra tusen till i år. Idag är vår egen vätskeersättning förstahandsvalet som vi erbjuder om det är möjligt för patienten. Vi har också introducerat den till gastroavdelningen 16/29 och kirurgen på Östra plus att den finns att ordinera i läkemedelsmodulen, säger Anna Bjerklund.