5 juni, 2023

Goda exempel från Sahlgrenska Universitetssjukhuset lyfts fram i utvärdering från Socialstyrelsen

Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett lärande exempel för hur medarbetare kan uppmuntras till forskarkarriär. Det framgår av en ny utvärdering som Socialstyrelsen gjort, som ska främja utveckling och kvalitetsdrivande arbete i universitetssjukvården i Sverige.

I rapporten beskrivs bland annat hur Sahlgrenska Universitetssjukhuset stimulerat de yngre forskarna att satsa på forskarkarriären genom att anordna så kallade docentur-workshoppar, samtidigt som man i det närmaste dubblerat de lönetillägg som ges vid uppnådd licentiatexamen, doktorsexamen och docentur. Bild: Paul Björkman

Alla regioner med ett universitetssjukhus ingår i utvärderingen, som nu genomförs för andra gången på uppdrag av regeringen. Syftet är att följa upp samarbetet med staten om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården, det som kallas ALF-avtalet.

LÄS MER: Läs utvärderingen här: Utvärdering av universitetssjukvård inom ALF-avtalet 2018-2021 (socialstyrelsen.se)

2020 beslutades om särskilda kvalitetskriterier, även kallade miniminivåer, som alla sjukvårdsenheter i avtalet ska uppfylla.

– Vi kommer ha en del att arbeta med, men ligger tillsammans med Stockholm bra till, konstaterar Caterina Finizia, professor vid Göteborgs universitet och FoUUI-direktör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.   

Har ökat antalet forskarhandledare

I utvärderingen lyfter Socialstyrelsen flera av de insatser som görs i ALF-region Västra Götaland som lärande exempel. Här följs årligen upp i vilken grad universitetssjukvårdsenheterna uppfyller miniminivåerna, vilket är en möjlighet att identifiera eventuella brister och genomföra insatser som behövs för att höja kvaliteten. Alla enheter får också lämna in en årsrapport där man tydligt redovisar enhetens strategier och resultat för både forskning och utveckling av hälso- och sjukvården.  

Ytterligare ett lärande exempel som lyfts är de kraftfulla insatser som Sahlgrenska Universitetssjukhuset gjort för att markant öka antalet forskarhandledare. I rapporten beskrivs också hur Sahlgrenska Universitetssjukhuset stimulerat de yngre forskarna att satsa på forskarkarriären genom att anordna så kallade docentur-workshoppar, samtidigt som man i det närmaste dubblerat de lönetillägg som ges vid uppnådd licentiatexamen, doktorsexamen och docentur.

– Våra workshoppar har haft högt deltagande, cirka 70 per tillfälle, och varit uppskattade. I våra utvärderingar har vi fått återkopplingen att de både inspirerat och underlättat vägen mot docentur, sa Caterina Finizia i en artikel i mars i år om att antalet nya docenter ökar stadigt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Ett arbete som också lyftes fram när Vetenskapsrådet samma månad tilldelade Västra Götaland en topplacering gällande den kliniska forskningens kvalitet och förutsättningar.

Arbete återstår för samtliga regioner

Socialstyrelsens utvärdering visar samtidigt att bara 5 av de 27 beslutade miniminivåerna uppnås av samtliga sjukvårdsenheter. Det finns därför områden som alla regioner behöver arbeta med, innan resultatet kommer att följas upp igen 31 augusti 2024.

I ALF-region Västra Götaland handlar det till stor del om att säkerställa att de medarbetare som handleder medicinstudenter i den kliniska vardagen har pedagogisk handledarutbildning.

– Vi har ett år på oss att uppfylla kriterierna till hundra procent och det är ett arbete som verksamheterna behöver göra med stöd från FoUUI-enheten, säger Caterina Finizia.

Text: Karin Eurenius
Publicerad: 05 juni 2023 10:07
Uppdaterad: 08 juni 2023 09:28
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.