12 juni, 2023
Framtiden för medicinsk bildbehandling
Hallå där, Erika Fagman, överläkare inom thoraxradiologi! Ni har fått en fotonräknande datortomograf till Radiologi – vad är det för speciellt med den?
Den nya datortomografen bygger på en avancerad teknik som gör det möjligt att exempelvis avbilda väldigt små organ. Den kommer komma till användning när man ska undersöka sådant som kranskärl, inneröra och bukspottskörtel. Bild: Jenny Haagman.
– Ja, det är en typ av skiktröntgen med ny avancerad teknik som gör det möjligt att exempelvis avbilda väldigt små organ, som kranskärl som försörjer hjärtat med blod. Den stora detaljrikedomen i bilden gör det lättare att bedöma förträngningar i kranskärl hos en patient som har kärlkramp (bröstsmärtor). Tidigare maskiner har haft begränsningar framför allt när det finns kalk i kranskärlen. Med den här nya utrustningen får vi väldigt skarpa, högupplösta bilder.
Den nya fotonräknande tekniken innebär ett stort tekniksprång för den sedan länge etablerade datortomografitekniken. På vilket sätt?
– Sahlgrenska Universitetssjukhuset fick sin första scanner 1977 och därefter har utvecklingen gått framåt, från enstaka tvärsnittsbilder till en volym av tunna tvärsnittsbilder som kan granskas i flera plan. Med den konventionella datortomografitekniken är detektorn uppdelad i celler där alla fotoner som träffar en cell blir till en signal, vilket ger en begränsad bildupplösning. Nu har det alltså kommit helt ny teknik, ett nytt sätt att ta emot signalen, där varje foton ger en separat signal – vilket ger mycket skarpare bilder.
Vilka fördelar innebär detta för patienterna?
– Fotonräknaren kommer vara till stor hjälp när vi undersöker små organ, som exempelvis patienternas kranskärl, inneröra, luftvägar och bukspottkörtel. Vi kan dessutom använda lägre stråldos och mindre kontrastmedel. För vissa patienter, som inte orkar eller klarar av att ligga i magnetkameran, kan fotonräknaren vara ett alternativ eftersom den undersökningen går betydligt snabbare.
Vilken forskning kommer bedrivas hos er med den nya fotonräknaren?
– Alla yrkeskategorier som arbetar på Radiologi är jätteglada att få vara med när det kommer ny teknik, så det finns en stor entusiasm kring den här nya utrustningen. Intresset för att utveckla tekniken är stort och vi har precis börjat prova vad vi kan använda den till. Vi kommer definitivt utforska vilka möjligheter som finns till bättre diagnostik, men detaljerna kring kommande forskningsprojekt är inte helt klara. Vid årsskiftet kommer vi få en till fotonräknare, som ska användas i SCAPIS 2 på Östra sjukhuset. Nu under hösten kommer vi att arbeta med att ta fram undersökningsprotokollen för SCAPIS 2 parallellt med att vi optimerar de kliniska undersökningsprotokollen så att vi kan få ut så mycket information som möjligt av varje undersökning.
Fakta om SCAPIS
SCAPIS är en världsunik studie inom hjärta, kärl och lunga där 30 000 slumpvis utvalda svenskar i åldern 50–64 år, har genomgått omfattande hälsoundersökningar – prover, tester, röntgen av organ och avancerad bildtagning inuti kärlen. Syftet var att identifiera individuella risker för exempelvis stroke, KOL, plötsligt hjärtstopp, hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar för att kunna sätta in behandling innan sjukdomen uppstår.
SCAPIS 2 är en uppföljande studie där en återundersökning ska göras på hälften av studiedeltagarna, sammanlagt 15 000, vilket ger en unik möjlighet att följa deltagarnas hälsa.