8 december, 2022

Festlig invigning för nyrenoverad barnavdelning

Varje år passerar runt 4 000 barn och vårdnadshavare Akut korttidsavdelning. Tack vare ett generöst bidrag från Insamlingsstiftelsen för barnsjukhuset har avdelningen nu renoverat sina lokaler. ”Jag är stolt över resultatet” säger undersköterskan Elin Klintefelt som tog initiativet.

Undersköterskan Elin Klintefelt och vårdenhetschef Ann Sandén klipper bandet. Text och bild: Lisa Johansson.

Allt började när Elin Klintefelt, undersköterska på Akut korttidsavdelning barn, bestämde sig för att skicka in en ansökan till Insamlingsstiftelsen för barnsjukhuset. Förhoppningen var att få en liten budget för att på så vis möjliggöra en uppfräschning av lokaler som länge varit eftersatta. Ganska snabbt växte idén.

– Kort efter att vi lämnat in ansökan fick vi till oss att lokalerna var i sådant skick att det även låg ett visst grundansvar på Västfastigheter att renovera. Frågan hade varit uppe tidigare men problemet var att det inte fanns någonstans att evakuera verksamheten, berättar Elin Klintefelt.

Den nya idén blev att att slå ihop bidraget från Insamlingsstiftelsen och den grundrenovering som Västfastigheter hade planerat men svårt att genomföra.

”Ett väldigt roligt projekt som gett fantastiskt resultat”

– Det har varit mycket arbete och mycket mer logistik än vad jag trodde, men jag är verkligen stolt över resultatet. Att vi fick ett bidrag från Insamlingsstiftelsen gjorde att vi kunde använda oss av en välkänd inredningsbyrå, vilket jag tror verkligen gjort skillnad i bland annat möjligheten att få till en lekfull atmosfär med de materialkrav vården kräver, säger Elin Klintefelt.

Under invigningen i slutet av november passade vårdenhetschefen Ann Sandén på att tacka alla som varit involverade i arbetet; medarbetare från avdelningen, Västfastigheter och Insamlingsstiftelsen.  Ann riktade också ett extra tack till Elin Klintefelt, samt till Kirurgi barn, som lät avdelningen låna deras lokaler under sommaren då merparten av renoveringen genomfördes.

– Den drivkraft som alla involverade visat har varit fantastisk. Både patienter och anhöriga samt medarbetare har spontant kommit till mig och berätta om hur mycket de uppskattar lokalerna och framför allt den lugna och harmoniska miljön, säger Ann Sandén.

Bläddra bland bilderna här nedanför för att få en glimt av den nyrenoverade avdelningen.

”Extra guldkant”

Lisa Tisell, verksamhetsansvarig för Insamlingsstiftelsen, var också glad under invigningsdagen.

– Det har varit fantastiskt att få vara en del av projektet att bygga om och skapa extra guldkant på Akut Korttidsavdelning. Det är så viktigt att barnen möts av en miljö som känns glädjefylld och lugnande, säger hon.

Att initiativet kom från medarbetarna själva tycker hon känns extra värdefullt.

– Det är de som vet vad som behövs och vad barnen skulle uppskatta. Nu hoppas vi att detta kan göra barnen och deras familjers sjukhusvistelse något bättre. Stiftelsen arbetar för alla barn och deras familjer oavsett sjukdom. Detta projekt har därför legat oss varmt om hjärtat och vi är glada och stolta över hur fint det blev.  

– Om det är något jag verkligen vill förmeddela till andra så är det att allt går att förändra, även om det kan kännas omöjligt. Sjukhusvärlden upplevs ofta som svårpåverkad men detta visar ju att det ändå går att faktiskt få till en förbättring, vilket är den bästa känslan, lägger Elin Klintefelt till.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 08 december 2022 11:02
Uppdaterad: 08 december 2022 11:02
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.