10 juni, 2021
Ett år med Sahlgrenskaliv
Var var mest läst under året? Vilka var krönikörerna egentligen, och vad har Sahlgrenskaliv handlat om? Här är några av guldkornen från första året med sjukhusets eget magasin.
Fjärde mest läst under året som gått: en intervju med John Deminger som blev vårdenhetsöverläkare när strokeavdelningen på Mölndals sjukhus omvandlades till IMA-platser.
Året i siffror
Antal publicerade artiklar: 250
Antal besök på webbplatsen: 165 000
Antal skickade nyhetsbrev: 24
Antal prenumeranter på nyhetsbreven: 1 885
Topp fem mest läst under året
1. Läkarna som fick covid berättar: ”Det jag har sett är ett magnifikt och prestigelöst lagarbete” (14 170 visningar)
2. Påverkar ökad risk för blodpropp val av vaccin? Agnes Wold och Magnus Gisslén svarar på vaccinfrågor (11 370 visningar)
3. De vanligaste frågorna om vaccin, viruset och covid-19 (7 044 visningar)
4. ”De är i princip förlamade av muskelsvaghet, kan inte ens dricka ett glas vatten” (5 559 visningar)
5. Ett år med covid-19 (4 221 visningar)
Alla Sahlgrenskalivs krönikörer
Klicka på författarnas namn för att komma till deras samlade krönikor.
Mikael Landén, professor i psykiatri vid GU, forskare på KI och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset
Lars Sandman, ordförande i sjukhusets etiska råd
Staffan Skarrie, enhetschef fysioterapi
Maria Taranger, områdeschef, överläkare internmedicin och hematologi
Yvonne Hedegärd, strateg i sjukhusdirektörens stab
Cecilia Lundmark, etisk vägledare
Gustaf Lernfelt, barnläkare
Hanna Bergviken, sjuksköterska Barncancercentrum
Några av årets temanummer
Ett år med covid-19
Den 26 februari 2020 fick Sahlgrenska Universitetssjukhuset sin första patient med covid-19. Men innan dess hade många förberedelser gjorts inför ankomsten av viruset till Västra Götalandsregionen – och mycket har hänt sedan dess. Läs hela temanumret här.
Etisk stress
I en extraordinär situation som en pandemi finns det stor risk för så kallad etisk stress – när man inte har möjlighet att göra allt för en patient som man vanligtvis kan. Sahlgrenskaliv har samlat en rad röster som berättar om vad detta kan innebära, hur stressen kan yttra sig under en arbetsdag – och vad som kan hjälpa när det känns tungt. Läs temanumret här.
Sahlgrenska Life
Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar, med en växande och åldrande befolkning och med ökade vårdbehov. Samtidigt erbjuder den medicinska utvecklingen helt nya möjligheter. Här berättar vi mer om Sahlgrenska Life – en investering för framtidens forskning och vård. Läs temat om Sahlgrenska Life här.
Barnsjukhuset under pandemin
Det är en lättnad att covid-19 inte drabbar barn hårdast. Men vårdavdelningarna på Drottning Silvias barnsjukhus har ändå påverkats stort av pandemin. Vi har samlat sex berättelser från olika delar av barnsjukhuset, som berättar både om de utmaningar som pandemiåret fört med sig – men även om de positiva effekter som trots allt kunnat växa fram parallellt med den ovanliga vardagen. Läs temanumret här.
Vägen genom covid-vården
Vården av patienter med covid-19 har på kort tid utvecklats enormt och många olika enheter och professioner arbetar tillsammans för att ge patienterna bästa möjliga vård utefter behov. Här kan du steg för steg följa patientens väg genom covid-vården. Läs Sahlgrenskalivs allra första temanummer här.
Vad vill du läsa om i framtiden?
Tipsa gärna! Mejla redaktionen.su@vgregion.se eller lämna en kommentar.