11 mars, 2021

En historisk dag för BIVA och Operation 1 barn

Efter åratal av planering, flyttade avdelning Operation 1 barn och Barnintensivvårdsavdelningen (BIVA) från sina nästan 50 år gamla lokaler till toppmoderna nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus. Det mesta av flyttdagen den 2 mars var planerat i detalj, men allt går inte att planera i en akutstyrd verksamhet. Nervositeten låg i luften. Följ med på den stora flyttdagen i bilder.

Undersköterska Boel Gustafsson tar hand om patienten Heidi. Det är dags för henne att flytta till nya avdelningen.

Foto: Paul Björkman.

Uppvaket Operation 1 barn kl 07.30.
Avdelningschef Linda Löwegren håller i morgonsamling.

– Exakt hur det skulle se ut den här morgonen visste vi inte förrän vi är här, nu. Vi har förberett oss för flera olika scenarion  Och vi kunde inte bett om bättre förutsättningar. De har gjorts några ingrepp i natt så vi behöver inte göra dem nu på förmiddagen. Jag har en gedigen lista på det jag ska gå igenom, berättar Linda Löwegren och går igenom hur olika arbetslag kommer att ha olika ansvarsområden under dagen.

Alla medarbetare får instruktionskort med arbetsuppgifter. Det handlar om att flytta utrustning som avdelningen bara har en uppsättning av, testa larm, packa och flytta galler med mera. Två hissreparatörer är på plats eftersom de gamla hissarna har krånglat till och från. 


– Klockan 09.00 flyttas den första patienten från BIVA till nya huset. Så vi måste se till att flytta vår prioriterade utrustning innan, avslutar hon.   

Medarbetare på Operation 1 barn lyssnar på avdelningschefens genomgång.
– Det är en stor dag för oss, säger någon. Jag tycker vi är priviligierade som får vara med om detta och flytta till ett barnsjukhus där barnen är påtänkta i alla detaljer. Foto: Paul Björkman.
Foto: Paul Björkman.

Arbetslag 1 samlas i operationssal 1 efter morgonsamlingen. Det uppstår en diskussion om vilka vagnar som ska flyttas först.

– Några saker får vänta, några är mer akuta. I värsta fall tar vi ett galler och springer, säger en medarbetare.

Plötsligt sticker en kollega in huvudet i rummet och ropar ”stopp, stopp! Nu bestämde sektionschefen att vi kör! Vi måste ta det akuta nu!”
Då vet alla exakt vad de ska göra.

– Okej, superakuta saker i första hissen.

Ett stopp i hissen eller en försening får inte hända. Ett akutfall kan komma in när som helst, och utrustningen måste på plats.

Foto: Paul Björkman.

Ett tåg med sjuksköterskor och undersköterskor från operation 1 barn rullar koncentrerat vagnarna genom den nybyggda gången in i nya barnsjukhuset. Allra första flyttlasset har därmed left the building.

På plats på nya operationsavdelningen finns operationslag redo för att ta emot akuta ingrepp och kollegor som tar emot all utrustning som flyttas flyttdagen. Där finns också operationsavdelningens vårdenhetschefer Catrine Ljung och Susann Pavel på plats.

Foto: Paul Björkman.

Tidig morgon på Intensivavdelning Barn (BIVA). Stämningen inför morgonmötet liknar väntan på ett Luciatåg i skolan. I luften ligger ett surr av nervositet och upprymdhet. På bryggans glasvägg sitter alla medarbetares instruktioner upptejpade. Det är knappt två timmar till första patienten ska flyttas.

Vårdenhetschef Malin Larsson ger instruktioner om vem som bär akutväskan, var akutblod finns, var farmaceuterna är placerade, vem som tar vilken patient och inte minst den viktiga påminnelsen:

– Om det sker ett hjärtstopp under transport så gäller detta: om det sker på vägen fram till hissarna ska ni tillbaka hit. Om det sker efter hissarna ska ni till nya sjukhusdelen.

Medarbetare på BIVA antecknar noggrant under morgonmötet. Foto: Paul Björkman.
Foto: Paul Björkman.

Undersköterska Boel Gustafsson tar hand om patienten Heidi i sal 5. Det är dags för henne att flytta till nya avdelningen. Heidis pappa får gå i förväg till det nya anhörigrummet för det ryms inte fler personer runt sängen.

När medarbetarna kontrollerat att Heidi är stabil nog att flyttas, att slangar och utrustning finns med och larmgränserna är kända ringer en läkare till nya BIVA och meddelar att patienten är på väg.

Heidi ligger lugnt i sin säng och betraktar de munskyddstäckta sjuksköterskorna, undersköterskorna och narkosläkare som trycker sig mot sängen i den lilla hissen. Foto: Paul Björkman.
Medarbetare och patient bryter ny mark. Nu är de inne i det nybyggda barnsjukhuset.
– Nu går vi in i lokaler som matchar den högspecialiserade vård som vi bedriver, säger en medarbetare. Foto: Paul Björkman.

En av nyheterna för BIVA i nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus är att patienterna har enkelrum med en liten alkov och dagbädd för närstående. Familjernas integritet är viktig och en av anledningarna till enkelrummen.

Heidi är på plats i nya rummet och nu kopplar medarbetarna febrilt in slangar, säkerställer till att syrgasen fungerar och byter ut vissa sladdar som inte passar den nya utrustningen.

Vårdenhetschef Ann Gulbransgaard Wallöf har fått titeln ”ibruktagaransvarig” för nya BIVA. Hon välkomnar Heidi till nya vårdrummet.

– Jag var sjukt nervös idag. Det är ju jag som ska se till att det funkar här, säger hon samtidigt som hon tackar för ännu ett grattis på födelsedagen från en medarbetare.
– Det är ju väldigt roligt att det bestämdes att flytten skulle gå på min födelsedag. Det blir en födelsedag att minnas.

Susanne Blid Roos, avdelningschef på BIVA, står framför den blanka digitala informationstavlan i de nya lokalerna och känner sig nöjd.
– Jag har varit lugn hela dan. Ring in det nya, ring ut det gamla, skrattar hon.

”De har tänkt på så många saker i flytten. Gelkuddarna, glidbrädor, glasögon till kirurgerna”

Foto: Paul Björkman.

Det är eftermiddag och lokalerna i den äldre sjukhusdelen börjar tömmas mer och mer. Vid bryggan på Operation 1 barn står sektionschef Angela Hanson och går igenom flödesscheman som medarbetare fyllt i och lämnat in. Här har de fått fylla i sak som flyttas, var den låg, vart den ska, vem som utfört uppdraget. Angela Hanson är nöjd.

– De har tänkt på så många saker i flytten. Gelkuddarna, glidbrädor, glasögon till kirurgerna. Stora viktiga saker och små detaljer finns med.   

Linda Löwegren, avdelningschef för Operation 1 barn, svarar på frågor och tar emot synpunkter.

– Det är en lite högre stressnivå idag helt klart. Vi vill ju göra det så bra. Det vi har sett fram emot och också bävat för, det är när det rasslar till, säger hon och menar att det är när det kommer in akuta fall och medarbetarna får börja jobba i de nya lokalerna som de verkligen testas.

– När det blir kväll idag, då har vi kontroll. Då är det ett dubbelt kvällsteam kvar och de andra har gått hem. Då är det enklare att ha överblick och konstatera: Allt finns här. Det gick bra.  

De klassiska landstings-sängkläderna skär sig lite mot det hotelliknande jourrummet där vårdenhetschef Daniel Widéen ska tillbringa natten.

– Jag skulle egentligen ha börjat vid 10-tiden idag, men jag kunde inte bärga mig. Jag kände att jag måste åka in. Min fru och dotter skjutsade mig och jag sa till dem: ’det är stort, det här’. Det känns lite som ett hedersuppdrag att få ta första natten. Det visar att man är en viktig kugge. Men det hoppas jag att alla känner, alla som är på sal idag och alla som flyttar grejer, alla är viktiga för att få allt som vi planerat. Jag hoppas att alla känner stolthet, som jag.

När Daniel somnar för natten den 2 mars 2021 har fem BIVA-patienter flyttat till nya enkelrum i nya barnsjukhusdelen och några operationer har genomförts på nya operationsavdelningen direkt efter genomförd flytt.
Både BIVA och Operation 1 barn summerar dagen som en historisk dag där den komplicerade verksamhetsflytten genomfördes enligt önskad plan.  

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 11 mars 2021 07:46
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:41
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.