20 maj, 2024
Egenmonitorering ger både frihet och trygghet
Tack vare egenmonitorering kan vissa av Specialistmödravårdens patienter slippa upp till sju vårdbesök under graviditeten. “Det har underlättat jättemycket för mig och min familj”, säger nyblivna tvåbarnsmamman Viktoria Balint.
"Jag har alltid känt att vårdpersonalen finns där för mig om jag har frågor eller så. Jag tycker att det känns tryggt och personligt", säger Viktoria Balint om egenmonitoreringen genom appen Vård och hälsa.
Viktoria Balint har en reumatisk sjukdom som heter SLE (systemisk lupus erythematosus). Sjukdomen gör att hon har behövt kontrollera vissa värden varje vecka under sina graviditeter. Första graviditeten innebar en väldig massa sjukhusbesök utöver de vanliga mödravårdsbesöken – men vid den senaste graviditeten kunde hon mäta och registrerat sina värden hemifrån, direkt i appen Vård och hälsa.
– Det har underlättat jättemycket för mig och min familj i vardagen. Jag har till exempel inte behövt ta ledigt från jobbet för att åka in till sjukhuset en gång i veckan, säger Viktoria Balint.
Mer korrekta värden – och färre besök
Det var under pandemin som allt fler verksamheter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset började införa olika digitala vårdtjänster, som egenmonitorering eller digitala vårdmöten. Pandemin är över, men arbetssätten lever kvar och utvecklas. Inte minst hos Specialistmödravården på Östra sjukhuset, där Karolina Ericson är sektionsledare. Hon tycker att samspelet och kommunikationen med patienterna har ökat i och med de båda tjänsterna.
– Det är lätt för vården att kommunicera med patienten. Om man till exempel ser att blodtrycket är högt när patient mätt det hemma så kan vi be patienten att vila för att sedan ta ett nytt, säger hon, och fortsätter:
– En annan viktig aspekt är att blodtrycket oftast är högre vid vårdbesöken än när patienten tar det hemma. Det blir alltså mer korrekta blodtryck, samtidigt som det blir färre besök och mindre påverkan i det vardagliga livet.
Som patient innebär de digitala vårdtjänsterna trygghet och en känsla av att bli sedd även om det är på distans, tycker Viktoria Balint.
– Glömmer jag att ta mina värden så får jag alltid en påminnelse från en barnmorska via appen. Och de följer alltid upp om de ser att något avviker. Då tar de snabbt kontakt.
Färre fysiska besök men samma känsla av trygghet
För Specialistmödravårdens patienter kan egenmonitorering innebära att den gravida behöver gå på mycket färre vårdbesök – i vissa fall upp till sju besök färre än innan digitaliseringen. Enligt Karolina Ericson innebär egenmonitorering också att vården kan fånga upp vårdbehov i ett tidigt stadie.
– Vi vet att vi upptäcker tidigare om patienten börjar utveckla till exempel havandeskapsförgiftning. Tidigare behövde patienten läggas in inom slutenvården på förlossningen för att få behandling och mäta blodtryck. Det behöver hon inte göra nu eftersom vi kan sätta in behandling mycket snabbare och hålla tillståndet stabilt.
För Viktoria Balint innebar egenmonitorering under graviditeten en större frihet samtidigt som vården blev mer nära.
– Jag har alltid känt att vårdpersonalen finns där för mig om jag har frågor eller så. Jag tycker att det känns tryggt och personligt, säger Viktoria Balint.
Digitala möten i stället för telefonsamtal
Inom specialistmödravården ersätts numera många vårdbesök med digitala vårdmöten – framför allt uppföljningar om till exempel blodsocker.
– Våra dietister och diabetessjuksköterskor arbetar 98 procent digitalt, medan barnmorskorna kombinerar, säger Karolina Ericson.
Nya riktlinjer i Västra Götalandsregionen innebär att man två veckor efter förlossning ska ha ett postpartumsamtal (samtal efter förlossningen), med fokus på kvinnans upplevelse av sin förlossning.
– Valet stod mellan telefonsamtal eller digitalt, och vi valde direkt att ha det digitalt. Det blir mer berikande, både för patienten och för vårdpersonal.
En förutsättning för att kunna digitalisera vården är att ha mjukvara som stödjer sådana arbetssätt. Under 2023 började Västra Götaland använda appen Vård och hälsa som en samlad plats för både digitala vårdmöten och egenmonitorering.
– Det underlättar verkligen att ha det i samma system för oss inom vården. Det gör att vi får en samlad överblick, säger Karolina Ericson.
Vad är egenmonitorering?
Egenmonitorering innebär att patienter kan ta egna mätvärden på distans. Det kan röra sig om bland annat vikt, blodtryck eller puls. Patienter registrerar sina värden i appen Vård och hälsa, som då blir synliga i systemet för vårdpersonalen på sjukhuset.
Här kan du läsa mer: Så här fungerar egenmonitorering VGR – 1177
Digitala vårdmöten innebär att patienten kan genomföra sina vårdmöten på distans. Det ger en ökad tillgänglighet och en mindre påverkan på vardagen.
Här kan du läsa mer: Digitala vårdmöten i Västra Götalandsregionen – 1177
Du som är medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan läsa mer här: Vård och hälsa – e-tjänster – Sahlgrenska Universitetssjukhuset