9 augusti, 2021
Det nya BoIC-labbet: ”Världsunika kliniska prövningar”
Forskarna Andreas Fhager och Justin Schneiderman är ivriga att få börja arbeta i det helt nya laboratoriet för avancerad medicinteknik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Labbet öppnar dörrar för världsunika kliniska prövningar mitt i hjärtat av Göteborg
Det nya forskningslaboratoriet för biomedicinsk teknik planeras vara klart i augusti 2021 med en invigningsceremoni den 6 oktober på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Det är verkligen goda nyheter, säger Justin Schneiderman, och Andreas Fhager fyller i:
– Äntligen byggs det!
Laboratoriet möjliggör banbrytande forskning relaterad till medicintekniska lösningar inom områden som neurovetenskap, onkologi, trauma, kardiologi och psykiatri.
”Detta gör det möjligt för oss att använda avancerad teknik som dramatiskt ökar chansen att bota cancer”
Rummet är 36 kvadratmeter stort och kommer ha dubbel avskärmning för undersökning och behandling: en yttre mikrovågsskärm och ett inre magnetiskt avskärmad rum, ett så kallat MSR (Magnetically Shielded Room) som blockerar omgivande magnetfält. Den yttre mikrovågsskärmningen krävs för den forskning med avancerad mikrovågsteknik som planeras. Om allt går enligt plan kommer labbet att slutföras i augusti 2021 med en öppningsceremoni strax därefter.
Justin Schneiderman, docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, kommer att använda laboratoriet för att bättre förstå den mänskliga hjärnan i hälsa och sjukdom.
– Storleken på denna nya MSR, miljön runt den och platsen är idealiska för oss att äntligen börja våra funktionella neuroavbildningsstudier för epilepsi och andra kliniska och neurovetenskapliga applikationer, säger Justin Schneiderman.
Andreas Fhager, docent vid institutionen för elektroteknik på Chalmers, kommer att använda den för sin mikrovågsforskning med fokus på nya behandlingsmetoder för cancer.
– Detta gör det möjligt för oss att använda avancerad teknik som dramatiskt ökar chansen att bota cancer, säger han.
Andreas, hur förändrar labbet villkoren för att bedriva din forskning?
– Här kommer vi att ha en permanent anläggning och ett elektriskt och magnetiskt avskärmat laboratorium inne på sjukhuset. Detta kommer framför allt att göra det möjligt för vår forskargrupp att delta i kliniska prövningar av mikrovågshypertermi för cancerbehandling. För vår forskning inom andra diagnostiska områden kommer närvaron på sjukhuset att göra det möjligt för oss att utföra klinisk forskning om mikrovågstekniken. Det kommer också att hjälpa till mycket när man initierar nya forskningssamarbeten och utforskar nya applikationsområden.
Justin, vad skulle du säga är unikt för laboratoriet?
– Det finns bara en handfull magnetoencefalografisystem (MEG) på sjukhus i Europa, och av dem är det inte någon som inkluderar systemutveckling på den nivå vi når. Tack vare vårt täta MedTech West-baserade samarbete med Chalmers kan vi äntligen börja kombinera utveckling av hårdvara och metoder med praktiska kliniska behov. Här kan vi köra världsunika kliniska tester mycket enklare, med högre säkerhet och större tillgänglighet än någonsin tidigare. Epilepsi är det första kliniska målet, men vi har många andra kliniska och forskningsbaserade studier på gång.
Labbet kommer snart att vara klart, vad känner du Justin?
– Nästa steg kommer också vara utmanande, men vi har kompetensen och erfarenheten för att komma igång här på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det kommer att bli otroligt spännande att köra de första ’on-scalp MEG recordings’ i detta världsunika kliniska laboratorium, det har jag personligen sett fram emot att göra sedan vi började på denna forskningsväg för mer än ett decennium sedan.
Och du, Andreas?
– Det här är ett samarbete och ett stort nöje att se det komma ihop. Och nu är vi i början på en ännu mer spännande resa med ny forskning inom flera kliniska områden med målet att bidra till att förbättra vården.
Text: Jonas Löfvendahl. Texten är tidigare publicerad på akademiliv.se.