23 december, 2022

De jobbar i jul: ”Känner att jag behövs”

RS-virus och influensa gör att belastningen på barnsjukvården just nu är extra hög. För att fylla luckor och avlasta går flera medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset in och tar extrapass under helgerna.

Agnes Munkberg och Christin ”Kicki” Ternlind.

Christin ”Kicki” Ternlind är intensivvårdssjuksköterska och skulle varit ledig på julafton. Hela hennes hem fylls nämligen av gäster: Kickis föräldrar, hennes mans föräldrar, hennes bror med sambo och barn och hennes svägerska med man. Men med en extra hög belastning inom barnsjukvården, har hon valt att jobba.

 – Jag tar ett extrapass på julafton för att ställa upp för mina kollegor, säger Kicki. Intensivvård för barn är ju väldigt speciellt, det är tre månaders bredvidgång bara för att börja jobba här, så jag känner att jag behövs.

Det blir Kickis man och barn som får ta emot gästerna på julafton. På förmiddagen ska de ut i skogen för att grilla lunch.

– Vi har en mysig julstrumpetradition på morgonen, den är lite tråkig att missa. Men julbordet får de vänta med tills jag kommer hem, säger Kicki.

Agnes Munkberg jobbar som verksamhetsutvecklare för AnOpIVA Neonatal barn. Hon är intensivvårdssjuksköterska i grunden och tvekade inte att hoppa in på avdelningen och jobba kliniskt när läget är så ansträngt.

– Det är alltid självklart att gå in och hjälpa till. När vi kommer till ett visst allvarligt läge måste utvecklingsarbetet läggas åt sidan. Jag tycker att det ingår i mitt jobb att vara så pass nära verksamheten så jag känner av när det är dags att steppa in och hjälpa till, säger Agnes.

Hon har arbetat ungefär tio dagar kliniskt nu, och vet inte hur de närmsta dagarna blir.

– Idag har jag sagt till min familj att jag kommer när jag kommer. Det kan komma in flera svårt sjuka barn, eller att kollegor blir sjuka.

Både Kicki och Agnes menar att jobbet på barnsjukhuset är ett av de finaste jobb man kan ha.

– Det är en ynnest att känna att man har ett sådant meningsfullt arbete, säger Agnes.
– Ja, det är nåt fint med att vara här över jul. Det är ju ingen som väljer att ligga på sjukhus på julafton. Det känns fint att vara här och göra skillnad, säger Kicki.

Veronica Wiberg arbetar som undersköterska på Centralintensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men kommer under bland annat nyårsafton att gå in och ta extrapass på Intensivvårdsavdelning barn.

Veronica Wiberg

– Om man har kunskapen vill man ju hjälpa till när det behövs. Det var samma under pandemin, då behövdes också erfarna undersköterskor och jag jobbade mycket på covidavdelning under den tiden. Man gör nytta, säger hon.

Att vårda barn och vuxna skiljer sig väl ganska mycket?

– Ja det är väldigt olika. Det är ju inte mitt hemmajobb vilket kan vara både lite stressigt och nervöst. Man får vara väldigt flexibel men det är både roligt och lärorikt att hoppa in.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 23 december 2022 14:18
Uppdaterad: 23 december 2022 14:18
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.