11 januari, 2022

”Corona förstörde mitt liv”

Liselott Olausson har Downs syndrom och fick en allvarlig depression när samhället stängde ned. Tack vare specialistvård på Omsorgspsykiatrisk mottagning har hon blivit frisk och fått livsglädjen tillbaka.

Pandemin drabbade Liselott Olausson hårt. Hon fick inte jobba, inte gå i kyrkan, inte repa med teatergruppen eller gå på andra fritidsaktiviteter, inte träffa sin pojkvän.

– Corona förstörde mitt liv, säger Liselott.

Hon blev sjuk, men inte i Covid-19.

– Jag kände mig instängd och jag fick inte göra någonting. Jag fick en depression och blev hjärntrött.

Runt midsommar förra året mådde Liselott som sämst. Hon vågade inte vara själv i sin lägenhet på boendet, blev rädd för elektronik som elkontakter, element, lampor och mobiltelefoner. Hon fick panikattacker, hade ständig huvudvärk, var konstant trött och när det var som värst såg hon syner. Hon klarade inte heller av att bo själv i sin lägenhet utan fick flytta över till sin mamma och pappa.

Hennes föräldrar tog med henne till vårdcentralen och psykakuten där hon fick viss hjälp men de ville att hon, om möjligt, skulle komma till Omsorgspsykiatrisk mottagning som de kände till sedan tidigare. När Liselott fick träffa psykologen Samuel Sehlberg och läkaren Malin Nystrand märkte de skillnad. Liselott fick medicin som hjälpte henne och stöd i samtalen med Samuel. Men de allra första besöken var lite utmanande.

– Det var svårt i början att berätta. Det kändes nervöst och pirrigt, säger Liselott.

Och det blev inte bättre av att det första hon såg var en hel rad med elkontakter, precis det hon blivit rädd för i sin sjukdom! Men det var å andra sidan något som de kunde prata om och som Samuel Sehlberg kunde använda för att förklara hur en depression fungerar.

– Han sa att det är inte jag, det är min hjärna, berättar Liselott.

Lästips: ”Arbetet på Omsorgspsykiatrisk mottagning är ett detektivarbete”

”Skönt och lugnande”

Samuel Sehlberg förklarade för Liselott att när allt är som vanligt, när vardagen går sin gilla gång, då går hjärnan på automatik. Men när saker försvinner från vardagen, då börjar den tänka konstigt, vilket gör att man blir sjuk. Han ritade bilder som hjälpte henne förstå och som hon kunde ta med sig hem och prata om tillsammans med sina föräldrar.

– Det blev lättare och lättare att gå till Samuel, säger Liselott. Det kändes skönt och lugnande att ha någon att prata med.

I början gick hon till psykologen med någon av sina föräldrar, men efter ett tag kunde hon börja träffa honom på egen hand.

Psykologen Samuel Sehlberg berättar att under pandemin blev Liselott alltför utelämnad till sig själv och sina föräldrar. Eftersom Liselott behöver mycket sociala kontakter och strukturen från sina aktiviteter, gjorde nedstängningen att vardagen slutade fungera, och hon gick in i en depression.

– Behandlingen handlade bland annat om att förklara vad som hade hänt och hur hon hade påverkats av det, säger Samuel Sehlberg.

– Men vi koncentrerade oss också mycket på känslorna. Att många börjar tänka istället för att känna när de utsätts för press vilket kan leda till att man mår dåligt. För någon med Downs syndrom kan det vara en bra strategi att förstå sig själv utifrån sina känslor.

Kunde återta sitt liv

Gradvis blev Liselott bättre. Hon började att arbetsträna ett par timmar några dagar i veckan och kunde ganska snart öka tiden hon jobbade. Hon började boendeträna efter att kontaktpersonalen träffat hennes psykolog och läkare. Med sina föräldrar kunde hon börja hjälpa till med saker som hon tyckte var jobbiga, som att laga mat. Efter nästan ett år plockade hon också fram sin mobiltelefon och äntligen kunde hon få träffa pojkvännen igen!

– Liselott har med imponerande konsekvens och snabbhet återtagit sitt liv, säger Samuel Sehlberg.

Hon har fått pröva sig fram, kunnat börja göra olika aktiviteter och det har gradvis blivit bättre och bättre vilket inte minst hennes närstående har märkt.

– Vi är väldigt tacksamma för den hjälp vi har fått, förklarar Liselotts mamma Inga-Lill och understryker också vilket fint bemötande de har fått på mottagningen.

Och Liselott fortsätter att göra framsteg. Hon ska visserligen fortsätta att träffa psykolog med jämna mellanrum för att få stöd i vardagen, men när jag intervjuar henne har hon för första gången sedan hon blev sjuk sovit ensam i sin lägenhet. Men det är ändå inte det allra bästa.

– På måndag är jag helt friskförklarad och får börja jobba heltid, avslutar Liselott.

Text och bild: Patrik Centerwall

Text: Maja Larsson
Publicerad: 11 januari 2022 11:47
Uppdaterad: 13 januari 2022 09:35
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.