3 september, 2020
Chatboten Betsy ska erbjuda terapisamtal
En chatbot för personer med måttlig ångest. Det fick verksamhetsutvecklaren Almira Osmanovic Thunström medel från Innovationsfonden för att utveckla under 2020. Nu är utlysningen öppen för ansökningar inför nästa år.

En av inspirationskällorna finns vid Stanford University i USA. Där har man utvecklat appen Woebot, en chatbot inriktad på kognitiv beteendeterapi som visat sig ha positiv effekt för användarna. Fyra veckors användning sänker ångest.

Men Almira Osmanovic Thunström, som jobbar som verksamhetsutvecklare inom Psykiatri Affektiva på Sahlgrenska Universitetetssjukhuset och länge intresserat sig för och byggt egna chatbotar, ser en lucka hon vill fylla.
– Min bot kommer inte att ha en behandlande effekt utan ska mer efterlikna ett stödsamtal med en sjuksköterska exempelvis. Det finns inga sådana på marknaden idag, som fokuserar på det ostrukturerade samtalet du kan ha med en annan människa, säger hon.
Betsy ska hjälpa personer med mild eller medelsvår ångest
Boten kallar hon Betsy, kort för beteende, emotion, terapi och samtal. Den ersätter inte fysisk vård utan funkar mer som ett plåster, förklarar hon. Målgruppen är till en början personer med mild eller medelsvår ångest men den kan vidgas och inbegripa fler diagnoser i framtiden.
Till sin hjälp har Almira Osmanovic Thunström samlat ett team med psykiatrisjuksköterskor, psykologer, läkare och patienter. Tillsammans jobbar de med att ta fram det som kallas för script, ett slags konversationsdesign som chatbotens svar ska baseras på.
– När jag har gjort botar tidigare har jag märkt att folk gillade att prata om oseriösa saker till en början men att det ofta gick över till allvar efter en stund. Man började prata känslor med boten. Då tänkte jag att det kunde vara bra i stödsyfte, som ett skyddsnät när man söker vård, säger hon.
Reagerade inte på samtal om suicid
Kunskaperna har teamet redan testat genom att hjälpa 1177 att scripta en speciell del av, den under våren lanserade, coronachatboten.
Där upptäckte de en brist.
– Vi märkte att om man skrev att man vill ta livet av sig så reagerade inte boten. Där hjälpte vi dem och skickade tips så att de kunde scripta den delen på ett bättre sätt och erbjuda stöd och hjälp, säger Almira Osmanovic Thunström.
Det låter väldigt svårt att ta fram en sån här modell?
– Det är riktigt svårt och det finns inga garantier på att det blir bra. Men genom att lägga tid och bygga grundmodellen så har vi tagit ett steg. Nästa blir att göra boten integrerbar med exempelvis 1177 och kanske köra ett pilotprojekt, säger Almira Osmanovic Thunström.
Inför 2020 ansökte hon om medel från Innovationsfonden och fick pengar som bland annat täcker den arbetstid hon behöver vika. Planen är att söka igen nästa år och fortsätta implementeringen av boten Betsy.
Kanske i sällskap av en triageringsbot, lite längre in i framtiden.
– Funkar det här kanske man kan ha en sån också, för att till exempel kunna skicka vissa patienter till akuten. Just nu finns ingen struktur inom sjukvården för det, men det är just därför detta är ett långsiktigt projekt.
Sök medel från Innovationsfonden
För att ta tillvara medarbetares och verksamheters innovativa idéer avsätter hälso- och sjukvårdsstyrelsen i VGR 20 miljoner kronor till utlysningen av Innovationsfonden. Pengarna ska hjälpa verksamheter och deras medarbetare att utveckla, testa, utvärdera eller implementera nya innovativa produkter, processer, tjänster, organiseringar eller metoder inom hälso- och sjukvården i VGR.
2021 års utlysning är nu öppen. Besök Innovationsplattformens hemsida för mer information. Läs också om tidigare beviljade projekt.