7 december, 2022

Betydelsefull utmärkelse till tidigare Sahlgrenskamedarbetare

Elinor Ben-Menachem tilldelas ett av världens finaste priser inom epilepsiforskning - American Epilepsy Societys Founders Award. ”Jag är överlycklig”, säger den 77-åriga läkaren och professorn, som fortfarande är aktiv både som kliniker och forskare.

Bild: Josefin Bergenholtz, Göteborgs universitet.

Vad betyder den här utmärkelsen?

– För mig är det som att få Nobelpriset. Jag är överlycklig! Att i min ålder få denna typ av uppmärksamhet och bekräftelse på att det jag har gjort är viktigt – det känns helt fantastiskt.

I nomineringen står det att du tilldelas utmärkelsen för ditt livslånga arbete inom epilepsi, och dina resultat. Vad är det du har gjort?

– Jag har arbetat som neurolog med inriktning mot epilepsi sedan 1982. Målet med mitt liv har alltid varit att hjälpa patienter med epilepsi. Jag har aldrig varit chef eller suttit i någon ledningsgrupp – jag har hela tiden ägnat mig åt att möta patienter, hitta nya behandlingar och göra kliniska prövningar. Epilepsikirurgi är fantastiskt, men det hjälper bara en liten del av alla patienter med epilepsi. Jag har försökt hitta andra behandlingar och tog till exempel vagusnervstimulering till Europa, tillsammans med neurokirurgen Lars-August Augustinsson och Peter Eriksson på institutionen för neurovetenskap. Folk hånade mig och trodde inte på idén, men nu är det en behandlingsform som är accepterad i hela världen.

Du är professor och fortfarande aktiv som forskare på Sahlgrenska akademin. Vad gör du där?

– Jag fortsätter göra kliniska prövningar. Jag arbetar också som neurolog på Aleris och som konsult på Skaraborgs sjukhus.

Vad ska du göra med de 10 000 dollar du har vunnit?

– Jag kommer ge tillbaka en hel del till AES, för att stimulera unga forskare. Sen får jag se. Jag är rätt bra på att ge bort mina pengar.

Du är i Louisiana nu i december och tar emot priset. Vad säger du i ditt tacktal?

– Jag tackar Göteborgs universitet, institutionen för neurovetenskap och neurologin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Under de 40 år jag varit aktiv har sjukhuset hela tiden låtit mig få göra det jag tycker är viktigt för mina patienter. Inte minst Åsa Lundgren Nilsson som är verksamhetschef just nu. Hon är den bästa chef jag haft.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 07 december 2022 10:07
Uppdaterad: 08 december 2022 12:47
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.