11 oktober, 2021

Barnsjukhusets nya del är redo att invigas

Fredag 15 oktober invigs äntligen den nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus. Drottningen själv är på plats och kommer få träffa både medarbetare och patienter på Europas modernaste barnsjukhus.

– Vi har verkligen längtat efter den här dagen, säger Ian Milsom, professor och områdeschef för barnsjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Planeringen och byggnationen har pågått i över tio år. Både medarbetare och patienter har varit väldigt engagerade i utformningen och vi är fantastiskt nöjda med resultatet.

Invigningen har också planerats under en lång tid. Drottning Silvia anländer till sjukhuset på förmiddagen och kommer få en rundvandring i den nya byggnaden. Först av allt kommer hon få möta medarbetare och patienter på lektererapin, som fått helt nya lokaler.

Ian Milsom, professor och områdeschef.

– Vi är mycket nöjda med den nya lekterapin, som erbjuder många viktiga aktiviteter för barn som ligger på sjukhus: skola, rekreation, musik, och annat som påminner om att det vanliga livet fortgår. Många av våra patienter vistas både ofta och länge på sjukhus. För dem och deras syskon är lekterapin helt avgörande, säger Ian Milsom.

Därefter kommer Drottning Silvia få se de nya avdelningarna för intensivvård och operation.

– Här kommer hon få träffa medarbetare som utför några av de mest avancerade behandlingarna barn kan få i Sverige. Bara i förra veckan utförde de mycket komplicerad ryggkirurgi och flera transplantationer, säger Ian Milsom.

Naturligtvis blir det också en traditionell invigning.

– Vi har tagit extra höjd för pandemin och valt att hålla den digital, trots att restriktionerna börjat släppa. Hela evenemanget kommer livestreamas både på intranätet och på sjukhusets webbplats: sahlgrenska.se, säger Ian Milsom.

Ett fåtal personer, främst politiker och andra som inte har fått chansen att se sjukhuset tidigare, kommer delta fysiskt på invigningen i den nya ljusgården. Ian Milsom, drottningen och regionfullmäktiges ordförande Annica Tännström kommer invigningstala. Drottning Silvia kommer klippa bandet och det blir flera uppträdanden. Viktor Leksell och Göteborgsoperans barnkör är två av akterna.

– Vi kommer också ha barn som är konferencierer för invigningen. Det känns viktigt att barnen är med; det är ju deras sjukhus.

Vad är det för ett sjukhus som invigs?

– Det är ett fantastiskt sjukhus. Alla barn får enkelrum och på varje rum finns det plats för närstående. Operationslokalerna är toppmoderna, allt är noga genomtänkt för att vi ska kunna erbjuda den bästa vården. Sammantaget är det ett sjukhus där själva miljöerna är utformade för att vara läkande. Vi är otroligt glada för den nya byggnaden och de möjligheter den ger oss för att vårda alla barn ännu bättre.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 11 oktober 2021 10:52
Uppdaterad: 14 oktober 2021 09:30
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.