15 augusti, 2022
Avancerad epilepsikirurgi hjälper allt yngre barn att bli anfallsfria
Sahlgrenska Universitetssjukhuset opererade nyligen en svårt sjuk fyramånaders pojke genom att koppla bort ena hjärnhalvan. Det är det yngsta barnet i Sverige som genomgått så kallad hemisfärotomi för att minska intensiva epileptiska anfall.
Nyligen utförde teamet på Neurokirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset en epilepsioperation på en liten pojke med svår epilepsi där ena hjärnhalvan kopplades bort, så kallad hemisfärotomi. Barnet som var knappt fyra månader vid operationstillfället är det yngsta i Sverige som genomgått ingreppet. Han mår idag bra och är anfallsfri. Det berättar neurokirurgen Daniel Nilsson. Bilden visar en annan bebis än den som opererades.
– Det här är en effektiv behandling som går att göra på mycket små barn på ett säkert sätt, säger Daniel Nilsson, neurokirurg och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vi gör den här typen av operationer två till tre gånger per år på Sahlgrenska och är sedan flera år i stor sett ensamutövare i Sverige. Vi tar även emot patienter från Danmark där de inte gör dessa operationer.
I Sverige har cirka 60 000 personer diagnosen epilepsi, varav 12 000 är barn. Epilepsianfallen är symtom på olika underliggande sjukdomstillstånd i hjärnan som exempelvis missbildningar, tumörer eller obalans i hur nervcellerna kommunicerar med varandra.
Direkt efter operationen slutade anfallen
Daniel Nilsson är specialiserad på neurokirurgi och epilepsikirurgi hos barn. Nyligen utförde teamet på Neurokirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset en epilepsioperation på en liten pojke med svår epilepsi där ena hjärnhalvan kopplades bort, så kallad hemisfärotomi. Barnet som var knappt fyra månader vid operationstillfället är det yngsta i Sverige som genomgått ingreppet. Han mår idag bra och är anfallsfri.
– Före operationen hade barnet upp till 50 epilepsianfall per dag, vilket leder till försenad utveckling och frekvent behov av inneliggande sjukhusvård. Direkt efter operationen slutade anfallen och har inte kommit tillbaka. Ett barn som opereras tidigt har förutsättningarna att utvecklats motoriskt, intellektuellt och att lära sig att prata, vilket inte annars är möjligt på grund av alla anfall, säger Daniel Nilsson.
Vem opererar ni med den här kirurgiska metoden?
– De som är aktuella för dessa ingrepp har ofta ovanliga missbildningar eller sjukdomar som drabbar ena hjärnhalvan och ger upphov till svår epilepsi och många anfall. Ofta har man provat annan behandling som inte hjälper och operation är det enda alternativet. Metoden innebär att man kirurgiskt går in i hålrummet i mitten av hjärnan och delar av den sjuka hjärnhalvan och kopplar bort den från den friska. Resultaten är mycket goda och upp till 80 procent av patienterna blir anfallsfria.
Vilka är riskerna?
– Det är naturligtvis en stor operation. Hos små barn är hjärnan skör och det finns risk för blödningar, men den här metoden är minimalinvasiv med mindre risk för skador hos patienten. Barn under 7 års ålder återhämtar sig ofta helt i rörlighet efter operationen. Äldre barn kan ha en del bestående svaghet i ena sidan, men de kan gå och använda handen som stöd. Det finns en risk för störd cirkulation av vätska i hjärnan, vattenskalle eller hydrocefalus, vilket kan kräva behandling med en shunt.
Hur är prognosen om man inte opererar?
– Alternativet är en progressiv sjukdom med många epilepsianfall och sjukhusvistelser. Väljer man att inte operera dessa barn kommer epilepsianfallen att störa utvecklingen. Ett barn som opereras tidigt har förutsättningarna att utvecklas motoriskt, intellektuellt och kognitivt, och att lära sig att prata, vilket annars kan vara svårt på grund av alla anfall.
Epilepsikirurgi nytt NHV-uppdrag
Socialstyrelsen beslutade i april 2022 att epilepsikirurgi ska bli nationell högspecialiserad vård med tre centrum för allmän epilepsikirurgi och ett centrum för sällankirurgi där hemisfärotomi ingår.