9 februari, 2022
”Att bli överbiomedicinsk analytiker var ett av målen”
En av de första personerna som fick lägga ”över” till sin titel utan att vara läkare är Helena Barreto Henriksson. 2017 blev hon utnämnd till överbiomedicinsk analytiker.

I dag jobbar Helena Barreto Henriksson 80 procent som sjukhusövergripande studierektor för akademiska vårdutbildningar på Utbildningsenhet/FoUUI och 20 procent i ett forskningsprojekt. Projektet handlar om att rena fram erytrocyter, alltså röda blodkroppar, ur navelsträngsblod.
– Det var väldigt roligt att få ett sådant erkännande och det synliggör min profession, säger Helena Barreto Henriksson om sin titel.
Hon har arbetat inom forskningsfältet regenerativ medicin, disputerade 2010 i medicinsk vetenskap och blev docent 2016. När det blev möjligt för andra andra yrkesgrupper än läkare att ansöka om överprofession uppfyllde hon alltså kraven för titeln. Helena Barreto Henriksson tycker att det finns många anledningar till att det är bra att möjligheten ges.
– Det lyfter ju hela yrkesgrupper. Exempelvis är vi biomedicinska analytiker inte alltid så synliga, även om vi finns med och vår kompetens efterfrågas i de flesta i de flesta forskargrupper som arbetar med empirisk forskning.
– Men det är också viktigt för den egna karriärutvecklingen, menar Helena Barreto Henriksson. Att kunna uppnå olika målstolpar är helt enkelt en sporre i yrkeslivet! Själv har jag utvecklats och gått vidare genom att sätta olika mål för min karriär. Att bli överbiomedicinsk analytiker var ett av målen.
Dessutom tror hon inte att yrkestitlar bara är något positivt för individerna som får dem.
– Att uppmärksamma olika yrkesgrupper med dessa titlar sätter Sahlgrenska Universitetssjukhuset på kartan, stärker varumärket nationellt och lyfter hela sjukvården!
Spetskompetens avgörande för universitetssjukhuset
I dag jobbar Helena Barreto Henriksson 80 procent som sjukhusövergripande studierektor för akademiska vårdutbildningar på Utbildningsenhet/FoUUI och 20 procent i ett forskningsprojekt. Projektet handlar om att rena fram erytrocyter, alltså röda blodkroppar, ur navelsträngsblod då det kan vara mer fördelaktigt att ge till för tidigt födda barn än än erytrocyter från vuxna. I rollen som studierektor har hon en möjlighet att stödja och inspirera andra. Och det är tydligt att det är något hon verkligen brinner för.
– Som universitetssjukhus måste vi ju hela tiden se till att ha spetskompetens. I min roll som studierektor kan jag bidra med det, genom att påverka utvecklingen av vårdutbildningar till exempel. Vi på Utbildningsenhet/FoUUI strävar efter att leverera utbildningar i toppklass.
Helena Barreto Henrikssons råd till de som vill gå samma väg och som ser en framtid som överprofession inom sitt område är att framförallt satsa på sina studier, men också att sätta mål och arbeta mot dem.
– Men ibland får man köra förbi hindren eller behöver hitta alternativa lösningar. Det viktiga är att du är målmedveten och organiserad.